Historic apartment is rehabbed into a bright and modern home in Barcelona


minimalist living area with white walls

In Barcelona, Spain, a historic apartment in a block of flats dating back to the 1900s has been transformed into a minimalist and modern home. Local design studio Alventosa Morell Arquitectes directed the renovation for clients who wanted a completely renewed space with greater access to daylight. Completed in 2017, the project, called the TS01 Interior Refurbishment, not only offers improved access to natural light and ventilation, but also uncovers original architectural details.

bedroom doorway and small window on wall give sight to the bedroom

view of the living room with white walls and tall windows

Located in the Born District, one of Barcelona’s oldest and most beautiful neighborhoods, the apartment had seen multiple renovations over a hundred years. As a result, little of the original construction could be seen and had been hidden beneath layered paint and modifications. In hopes of restoring a bit of the historic value of the property, Alventosa Morell Arquitects peeled back some of the alterations and discovered original elements—such as the beamed ceiling, stone wall and timber lintels—that they restored and left exposed.

bathroom with green tile and kitchen area

“The aim of our project story on two ideas,” Alventosa Morell Arquitectes explain. “On one hand, detect, recuperate and show the structural original elements of a high historic and constructive value; and on the other hand, generate a diaphanous space to improve the lighting conditions and natural ventilation existing.” To improve access to light, they removed all non-load-bearing partitions and the false ceiling. The walls were painted a bright white and the finish floor was removed and replaced with a continuous light-gray cement floor.

bedroom with bed and stone walls painted white

Related: Alventosa Morell squeezes a narrow, day-lit home between two blocks of flats in Barcelona

Crucial to the redesign of the apartment is the addition of a large timber unit that houses wardrobe space and doubles as an organizing element dividing the two bedrooms from the galley kitchen and dining area. The architects conclude: “Throughout a scheme of simplicity, our project for the rehabilitation of this old and nice apartment called for improving lighting and spaces; has been real. We feel proud because the aims of our project are achieved, besides the significance acquired by the old constructive elements.”

+ Alventosa Morell Arquitectes

Via ArchDaily

Images © Adrià Goula

lare longitudinal piece of furniture in the bedroom used for wardrobe the homes floor plans


Tags: Design, Spain, Barcelona, Architecture, Gallery, Born, Carousel Showcase, Green Renovation, Natural Light, Minimalist Design, Historic Architecture, Natural Ventilation, Barcelona Spain, Galley Kitchen, Custom Furniture, Refurbishment, Alventosa Morell Arquitects, TS01 Interior Refurbishment, Cement Floor, Custom Timber Furniture, Lintels, Alventosa Morell Arquitectes, Alventosa Morell, Barcelona Crucial

Source:  https://inhabitat.com/historic-apartment-is-rehabbed-into-a-bright-and-modern-home-in-barcelona